Obs! Kolleksjoner lansert fra 2024 selges bare som enkeltoppskrifter og ikke hefter.

OM FABRIKKEN

I dag er Sandnes Garn den største produsenten av håndstrikkegarn i Nord Europa, utstyrt med et av verdens mest moderne spinnerier i en av de eldste fabrikkene i Norge som fremdeles produserer.

 

Fabrikken i Vågen brant ned i 1978, og ble gjenoppbygd mellom bakkar og berg utenfor byen. Vi bidrar en hel del til andres strikkeglede med de 15 millioner nøster som årlig forlater fabrikken og begir seg ut i verden.  

Når de populære garntypene Peer Gynt og Fritidsgarn plukkes opp i en butikk i Oslo, Uppsala, Århus, Helsinki, Reykjavik, New York, Montreal eller Torshavn, har de tatt reisen fra norske sauer via vasking, karding, spinning, tvinning, hespling, farging og nøsting på fabrikken. 

Her viser vi hele prosessen fra vasking av ull til ferdig nøste på lager.

Takk til sauen!

Ull rett fra sauen går gjennom vaskemaskinen. 

Etter vask kardes ulla, og vi får ut tråd klar for spinning. 
Deretter spinnes kardegarnet. 

I kamgarnproduksjonen kjøper vi inn tops som råvare. Tops er ull som er vasket og kjemmet. For store fargepartier farger vi tops før spinning. Ull rett fra sauen går gjennom vaskemaskinen. 

Bearbeidet tops klar for kamgarnspinning. 

Her spinnes kamgarnet. 

Garnet tas fra spoler til hespler. 
Ferdige hespler. 

I fargekjøkkenet blandes fargestoff og kjemikalier. Vi bruker bare miljøvennlige godkjente stoffer i forhold til strenge norske miljøkrav. Vi farger 200 kg på hespler i hvert fargekar. 

Etter farging er garnet vått. Det tørkes først ved at vi klemmer ut det meste av vannet mellom to ruller. Deretter hentes hesplene av en robot og plasseres i en lufttørkeovn. 

I nøstemaskinen hentes garnet direkte fra hespler. Vi har 4 nøstemaskiner som nøster, legger på banderole og strekkoder og pakker automatisk i 1 kg poser. 

Sandnes Garn fungerer selv som grossist ettersom 90 % av salget går direkte til butikker. Vi plukker og ekspederer bestillinger fra hver enkelt butikk.